Klok ridning skapar en stark överlinje

04.02.2022


Det syns på en häst om den är riden i balans och genom sin kropp.

 Om den är det så går det i regel väldigt snabbt att sätta muskler på de rätta ställena förutsatt att den är rå. Det är inget man behöver fokusera på utan det händer liksom bara. 

(Exemplena på fotona visar överst en gänglig unghäst när den kom till oss och hur den utvecklats efter knappa sex veckor.) 

Det motsatta är också sant - det går snabbt att rasera. 

Om hästen är dåligt riden under en period så tar det lång tid att bygga upp den igen. Då är det inte bara hästens kropp man får jobba med, utan ofta är förtroendet för ryttaren skadat och glädjen har gått förlorad.   

Det är inte ovanligt att den unga hästen har blivit longerad i bettringarna med fastknutna tyglar långt innan den ens förstår och accepterar bettet. 

Det är tyvärr inte heller ovanligt att unghästar rids med gramantygel. Det sker mer eller mindre regelmässigt på många utbildningsstall. Det syns, inte bara genom att hästen rullar ihop halsen och vill släppa kontakten alternativt hänga på framdelen. Nej, det syns på hästens kropp. Muskulaturen talar om att något är fel. Hästens överlinje blir bruten.

Häromdagen när vi såg en bild på en häst i en annons inspänd på båda sidorna (trots att den tömkördes), i en sådan kort form så man kunde tro att hästen inte hade någon hals alls så undrade vi stilla vad "utbildaren" ville uppnå? Till svar fick vi att hästen var ung och höll på att lära sig att ta stöd på bettringarna!? 

Det finns ingen hejd på allt dumt folk gör mot sina hästar. Men att uppmuntra hästen att ta stöd på bettet (för det var nog det hon menade) genom att dra in näsan i bogen, har aldrig fungerat och kommer heller aldrig att fungera. Det enda det leder till är att hästen sänker hela fronten, släpper ryggen och kämpar med smärtan bettet orsakar genom att gapa eller lägga tungan över bettet. Har hästen riktig otur så är dessutom nosgrimman och snokremmen så hårt spända att hästen får svårt att andas, svälja och syresätta sig.

När jag ser videos i olika annonser lik denna känner jag mig som som den skrikande personen i konstverket Edvard Munchs "Skriet". Jag hade verkligen önskat att jag med gott samvete hade kunnat säga att det är tur att det är så sällan. 

Jag kan desvärre bara konstatera att det är mer sällsynt att se korrekt och sund ridning än motsatsen. Jag undrar bara varför...