Mer än ridning: Lastträning

26.01.2022

Många gånger när vi får en ny häst så är det inte bara ridningen som ägaren behöver hjälp med. Om inte hela förtroendet fungerar så går det igen i många olika situationer. Det kan handla om att leda in och ut ur hagen, göra iordning på gången, lasta, sko osv. Allmänt hyfs helt enkelt och respekt för människor.

Lastning är en situation där respekt och förtroende ställs lite på sin spets. Ibland har något gått helt fel och hästen är rädd på riktigt, ibland har man helt enkelt inte kommit igenom och ända fram till hästen och ibland har man förberett och tränat för dåligt. Oavsett hur det är med den saken så kan man säga att ridproblem ofta återspeglas i den dagliga hanteringen. Och omvänt, när hanteringen fungerar så fungerar också ridningen bättre. 

Jag upplever att många har de bästa intentionerna. De köper ett bra släp, de övar och försöker förstärka det positiva med att ge lite godis när hästen väl är inne så att den kan slappna av. Det är bra. Men om varje last-tillfälle utgör ett stressmoment för hästen och ägaren så är man ändå inte i mål. Man vet att man till slut lyckas övertyga hästen om att gå in, men man vet inte när. Har man då en tid att passa så blir hela situationen aningen spänd. 

Hästen ska gå in av sig själv. Den ska själv välja det. Punkt. På samma sätt som att den själv ska välja att göra det vi ber den om i ridningen. Den ska vara med hela vägen mentalt. Gör den inte det, eller om den bara gör det ibland eller med viss tveksamhet så är det dags att göra något åt det. Ingen vill tvinga in en superstressad häst som är färdig att explodera. Då är det inte kul att vara chaufför eller hästägare.

Jag vill inte utge mig för att vara någon expert på just detta området. Det finns många som har detta som sin nisch. Men ett och annat har hästarna lärt mig om det här med lastning. 

Till exempel, analysera dig själv! Är du själv helt lugn och säker på att hästen kommer promenera in i släpet?

Jag behöver troligen inte understryka att din eventuella stress eller rädsla hamnar så att säga inom väggarna på släpet. Ta först itu med din egen stress så att du blir den hästen kan lita på.

Last-träna på en lugn plats. Inte precis utanför hagen där kompisen går. Passa på efter ett lyckat ridpass om din häst är inriden. Då är ni båda nöjda och tillfreds. Ta på dig handskar och använd en longerlina eller ett längre grimskaft så att du inte riskerar att tappa hästen om något inträffar.

Börja på marken och gå framåt resolut och stanna och be hästen rygga. Energi framåt och energi bakåt. Om detta fungerar bra och hästen är uppkopplad på dig så gå upp på lemmen några steg och be den backa ner igen innan den själv börjar tveka och dra sig undan. Gör samma sak igen men lite längre in varje gång och känn att hästens eventuella motstånd går ur den. Låt den aldrig få hamna i "koma". Håll den sysselsatt med antingen framåt eller bakåt. Väck den lite om den blir trög och lite långsam. Efter någon stund så kommer du känna att hästen blir trött på att inte få gå in. Men det får den inte. Inte förrän du är helt bombsäker på att den går in utan att ha bråttom ut igen. Däremot kan du då ge lite vila i form av att gå upp på lemmen, backa några steg men inte hela vägen ner utan stanna kvar där det blir bekvämt. Då är det viktigt att du känner att motståndet är borta. Att du kan be den gå in eller låta bli. Du har kontrollen. Finns motståndet kvar så lägg lite mer tid på att gå framåt på marken eller lemmen och backa. Om och om igen. Bara några steg. Känn efter var i situationen motståndet kommer. Är hästen stel och ovillig så flytta bogarna lite i sidleds. Kräv reaktion. Och håll dig lugn som ett träd.

Om du ska be hästen gå hela vägen in eller inte är inte så viktigt första gången. Det viktiga är att den svarar framåt och bakåt. Du får öva dig själv på att inte hamna i ett läge där hästen fryser fast när du ber den gå framåt och upp på lemmen. Du ska inte heller berömma hästen när den gått upp på lemmen och fastnat där. Beröm ger du när du är färdig med momentet du har föresatt dig. Det vill säga, gå framåt på lemmen de steg som känns ok och gå bakåt igen innan hästen får andra ideer. Efter det kan du berömma.

Ibland har jag upptäckt att det avdramatiserar lite om man går upp på lemmen på lite olika ställen. Du kan kanske gå tvärsöver om det är säkert eller gå in i en sväng på lemmen.

Det allra allra vikigaste är att den stunden du ber hästen att gå in helt i släpet så ska både du och hästen vara fullkomligt övertygade om att det är enkelt och odramatiskt och segern är vunnen innan ni ens är där.