Utbildningshästar

11.01.2022

När vi får in en ny häst i träning brukar vi fotografera och filma en del. Då blir framstegen tydligare.

Vi börjar alltid med att gå igenom hästens exteriör. Vi noterar oliksidigheter, tittar på hur den står på sina ben, hur hovarna ser ut och annat som säger oss en del om hur hästen använt sin kropp.

 Efter det blir det Svantes tur att göra en ordentlig behandling av hästen som ytterligare talar om för oss vad vi har att jobba med. 

Sen ger vi hästen några dagar när den får känna in sig på töm eller lina. Efter det är det dags att mäta och prova ut en sadel som hästen är bekväm med. Vi passar också på att känna i hästens mun och prova ut ett bett som stör hästen så lite som möjligt.

Vi tittar alltid igenom foderstaten och funderar över vad vi kan ta bort eller lägga till när träningen blir mer på allvar och regelbunden. 

Innan arbete står alla hästar med Bemer-täcket och ev damaskerna beroende på deras status. 

Vi lägger stor vikt vid hästens arbetsform. Hästen ska bära sig själv. Den ska kunna balansera sig med sin hals och sitt huvud. Den ska kunna komma upp med manken utan att sadeln trycker tillbaka den och hästen som resultat släpper kontakten. Den ska följa lätta hjälper med ett jämnt driv in i handen. 

Detta tar ibland lite tid men väldigt ofta så går det på bara några dagar att hitta ett rid och arbets-sätt som passar hästen.