VÅR FILOSOFI "Tyst ridning"

Vi hävdar inte att vi abonnerar på sanningen men vi upphör inte att leta efter den. 

Våra ledord kan sammanfattas i ett enda ord: respekt. Respekt för hästen som väsen. 

Vår grundtanke är inte revolutionerande. Vi uppfinner inte hjulet en gång till. Men vi försöker verkligen hålla oss till ridningens fundament och låter oss inte imponeras av flashiga sprattlande ben med en sänkt bröstkorg och indraget huvud. 

"Hästen ska jobba i sin egen balans, i sin egen takt. Det är vårt ansvar att anpassa oss till det och inte tvärtom."


Det här förhållningssättet kallar vi "tyst ridning". Vi låter hästen bära oss. Vi låter hästen ta ansvar för sin kropp. Vi säkrar upp att den förstår det vi ber den om. 


Vi stjäl inte hästens mun. Vi pressar inte ihop hästen. Vi välter inte runt hästen så att den tvingas i den ena eller andra riktningen utan att förstå vad som händer. Vi försöker vara tysta i sadeln. Vi våldför oss inte på hästen och utsätter den inte ideligen för rörelser och moment som är för svåra eller som hästen kanske inte ens är redo för. Allt sker enligt hästens individuella mognad och styrka.


Vi älskar när hästen går fram till handen med självförtroende, spetsade öron och frågar oss vad vi vill. 
När den bjuder till och älskar sitt jobb. När den är stolt och glad över sin uppgift.


Och någonstans vill vi tro att detta är vad varje ryttare drömmer om."Det är vårt ansvar att se till att hästen trivs som vår partner. Inte tvärtom".


Vilka är vi?

Vi är pappa Svante, mamma Ann-Charlotte, dotter Josefina och barnbarnet Klara.

Josefina Fransson

Josefina är en ridande violinist som tidigt visade att hon hade en alldeles särskild känsla i sadeln och för hästen. Hon har under årens lopp tränat för flera olika tränare men basen har alltid varit hennes mammas träning. 

Hon tävlar när tillfälle ges och tillsammans med sjuårige Sambezi har hon redan tagit hem ett flertal segrar efter bara en kort tid tillsammans. Sambezi ska debutera Prix St George under nästa säsong.

Hon har tillsammans med Ann-Charlotte ridit in och ridit en mängd hästar under årens lopp och tar idag emot både in- och tillridning samt elever baserat på sin erfarenhet i sadeln.

Hon har tränat sin dotter Klara som tillsammans med Karin Levins uppfödning K2 Back in black, vann championatet som fyraåring, ungponny-SM som femåring och som sexåring slutade de på en femte plats. 

Prislista


Översta bilden: Josefina med Sambezi.

Understa bilden: Klara med K2 Back in black. 

Översta bilden: Ann-Charlotte med Que Silka Gold. 

Understa bilden: Ann-Charlotte med en sadelkund. 

Ann-Charlotte Larsson

Ann-Charlotte är i grunden musikutbildad och har undervisat instrumentalt och lett körer, vilket är något hon fortfarande sysslar med bredvid sitt hästutbildande och sina sadeluppdrag. 

Ann-Charlotte jobbade i tidiga år hos landslagsryttare i dressyr där Erik Lette, Maud von Rosen, Ulla Håkansson och Ninna Stumpe Swaab bl. a. figurerade regelbundet.

På den tiden var ridning en konstart som blandades väl med arméns tankar och idéer om hästens hållbarhet och användning. 

Många hästar senare började hon jobba ihop med Maria Hallring för Amerigo Saddles. Inga detaljer var oviktiga, varje del förtjänade sin eftertanke och alla slutsatser befästes till häst.

Varje ny häst som ska ridas eller få en sadel utprovad är ett tillfälle att lära sig mer.

Ann-Charlotte har jobbat med flertalet etablerade proffsryttare under många år. 

Hon har valt att jobba med Amerigo eftersom varumärket förser henne med fler möjligheter än något annat till att hitta rätt bom till varje häst.

Prislista

Ann-Charlottes skisser och mätningar av häst och ryttare. 

Svante Larsson

Svante har jobbat framgångsrikt som hästkiropraktor i de flesta stora proffsstall i södra Sverige under de senaste 20 åren. Han är i grunden utbildad vid Musikhögskolan som klassisk gitarrist men bestämde sig ganska snart för att ta tag i sitt intresse för kroppens rörelseapparat. Han utbildade sig till massör på humansidan med inriktning sportskador och rehabilitering. 

Med sin ridande hustru blev det naturligt att han utvecklade en metod för att behandla även deras egna hästar, efter att ha gått som lärling hos olika hästkiropraktorer. Inom mycket kort tid fick han uppdrag från flera hästägare som snabbt insåg att Svante har en enastående förmåga att lossa spänningar, justera och rätta till rörelsestörningar. 

Han har utvecklat sitt eget koncept där han använder sig av manipulation, töjning och triggerpoints med Bemersystemet som ett bra komplement. Hans metodik är enkel, tydlig och kraftfull och hans mål är att lämna hästägaren med olika verktyg att själv jobba vidare med. 

Prislista

Översta bilden: Svante med Montyavkomman Lisa. 

Understa bilden: Svante behandlar en häst hos Camilla Ivarsson.